You are here

Mond-, Kaak- en Aangezichtchirurgie en Tandheelkunde

De derde molaar is de laatste kies van alle tanden die in de mond doorkomt. Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van 18 – 24 jaar. Vaak is er te weinig ruimte in de mond, waardoor de derde molaar in veel gevallen niet goed past. Daardoor kunnen problemen ontstaan, die pijn en ongemak veroorzaken. In veel gevallen wordt besloten om de derde molaar te verwijderen wanneer duidelijk is dat de tand niet goed in de mond kan doorkomen.
Bij voorkeur wordt dit op een zo vroeg mogelijke leeftijd gedaan, vaak wanneer de wortels nog niet volledig uitgegroeid zijn. Hierdoor is de derde molaar makkelijker te verwijderen en treden er minder vaak complicaties op dan wanneer de tand op oudere leeftijd wordt verwijderd. Ook is de pijn en de zwelling achteraf vaak minder en kan de patiënt het werk sneller hervatten dan wanneer de tand op oudere leeftijd wordt verwijderd.
Op dit ogenblik zijn er in België geen duidelijke cijfers bekend over het risico op complicaties en de ongemakken die men kan ervaren na afloop van de behandeling.
Met dit onderzoek wordt onderzocht welke patiënten gevoelig zijn voor deze ongemakken en complicaties, zodat in de toekomst de behandeling hier nog beter op afgestemd kan worden.

Zie http://www.m3mka.be/ voor meer informatie.